Nyelvtanuló blog

Az alábbi blogban egyaránt olvashatsz rendezvényeinkről, híreinkről, valamint arról, ami még eszembe jut:) Minden bejegyzésnél lehetőséged lesz a gyakorlásra, legyen az egy videó, egy cikk vagy egy tanulástechnikai tipp.

Jó szórakozást!

Tanultál már online?

Próbáltad már az online nyelvtanulást? Ami alatt nem azt értem, hogy honlapokon ingyenes feladatokat oldogatsz meg, hanem azt, hogy van egy tanárod, aki online tanít. Sokan idegenkednek ettől a módszertől, de szerintem érdemes kipróbálni, mert számos olyan előnye van, amire nem is gondolnánk. Nézzük előbb a hátrányokat, legalábbis ami miatt sokan nem merik kpróbálni:

'Nem látom a tanárt, így nehezebben értem meg amit mond.'

'Ha nincs személyes kapcsolatom a tanárral, nem vagyok motivált.'

TV és mozi

Az osztrák tévében a minap ment a Született Feleségek. Angolul, felirat nélkül. A mozikban viszont szinte sehol sem játszanak feliratos filmeket.

Nálunk pont fordítva van. Pedig szerintem nagyon sokat lendítene a nyelvtanulók tudásán, ha néha a tévében is feliratos vagy anélküli filmek mennének, és az osztrákoknak is hasznára válna, ha nem csak szinkronizált filmeket néznének a mozikban. Bár beszélni nem fognak tőle jobban (alig találkozom olyannal, aki jól beszél angolul), más lesz a hozzállásuk a nyelvhez, nagyobb kedvvel tanulják és persze a passzív tudásuk rengeteget nőhet.

Mondókázás gyerekekkel

A héten zajlik TIKK angol nyelvi táborunk, ezért úgy gondoltam, most ahhoz adok segítséget, hogyan angolozzunk otthon gyerekekkel.

Mondókákat magyarul is szívesen tanulnak és mondanak a gyerekek, ezt kihasználva lehet nekik angol mondókákat is tanítani.

A mondókás könyveken kívül (pl. The Ladybird Book of Nursery Rhymes) a youtube-on is számos mondókás videót találhatunk. Néhány példa:

Nem bírsz egy helyben ülni?

Nehezen veszed rá magad, hogy leülj és több órán át tanulj? Jó hírem van: van más módszer is!

Ha szeretsz járkálni, gyakran felállsz az íróasztal mellől, és nehezedre esik sokáig egy helyben ülni, akkor minden bizonnyal tevékeny tanulói típus vagy.

Vagyis sose tanulj sokáig egy helyben ülve! Nyugodtan járkálj a szobában vagy a kertben, hallgass hanganyagot sportolás közben, tanulókártyákkal tanulj szavakat és mozogj minél többet!

Beszélj!

Most egy nagyon rövid, de annál fontosabb blogbejegyzés következik.

Többször kérdezték tőlem, hogy lehet az, hogy nem tudnak beszélni a tanult nyelven, mikor minden nap olvasnak, hallgatnak szövegeket, és már egy csomó szót ismernek?

A válasz: mert ez a tudás még passzív! Ha így próbálsz tanulni, rengeteg szót fel fogsz ismerni, meg fogod érteni amit mondanak Neked, de nem fogsz tudni válaszolni!

Motiváció és célok

Elég motiváltnak érzed magad a nyelvtanuláshoz? Vagy éppen nincs kedved házit írni és szavakat tanulni?

Ez mindenkivel előfordul, és ilyenkor különösen fontos, hogy ne hagyd abba a tanulást. Koncentrálj inkább arra, mi a célod, és képzeld el azt az állapotot, amikor már elérted. Például kezedben tartod a nyelvvizsga bizonyítványod vagy megfelelsz egy idegennyelvű állásinterjún.

Legyen mindig előtted a célod, és ha épp nincs is kedved szavakat tanulni, keresd más módját a nyelvtanulásnak. Olyat, ami érdekel, szórakoztat. Ezzel át tudod vészelni a nehezebb időszakokat.

Olvass online

Szoktál online híreket, pletykákat olvasgatni? Milyen nyelven? Ha eddig mindezt magyarul tetted, válts át a tanult nyelvre! Szánj napi 5-10 percet rövid hírek olvasgatására, így bővítheted a szókincsed és fejlesztheted szövegértésed. Íme néhány tipp angolosoknak és németeseknek:

Angolosoknak:

http://www.bbc.co.uk/worldservice/learningenglish/

Így nézz filmeket

Közvéleménykutatás: A feliratos vagy szinkronizált filmeket kedveled?

Ha nincs időd tanulni...

Munka/suli után minden este két óra hosszát tanulom az idegennyelvet, és több leckényi anyagot is megtanulok ezidő alatt. Nem ismertél magadra? Ne aggódj, sokan így vagyunk ezzel. Mégis mikor tanulj akkor nyelvet, csak hétvégén? Én inkább mást javaslok:

1. A napi 2-3-szori 5-10 perces tanulás többet ér, mintha este fáradtan próbálsz több órán át megbirkózni az anyaggal.

2. Lopd be a nyelvtanulást szabad perceidbe szókártyákkal, rövid videókkal, cikkek olvasásával, MP3 hallgatással.